Är du scout i Vällingby scoutkår?

Här kan du och dina vuxna hitta massa bra information om att vara scout i Vällingby scoutkår. Undrar du vart märken på scoutskjortan ska sitta? Eller vad du ska packa inför en övernattning? Allt det och mycket mer hittar du här!

På våra avdelningsmöten gör vi olika aktiviteter tillsammans. Aktiviteterna följer scoutmetoden som är unikt för scouting. Scoutmetoden är en metod för personlig och social utveckling där vi lär genom att göra saker i den lilla gruppen, patrullen kallas det inom scouting. Varje scout får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Våra aktiviteter är utmanande, roliga och spännande som skapar minnen och vänner för livet!

Åka på övernattning eller hajk

Varje avdelning i vår kår åker på en egen övernattning varje termin. Detta sker ofta i vår scoutstuga Albylund i Bro, dagar brukar spenderas utomhus och kvällar runt en eld. På en övernattning sover vi oftast inomhus i sovsäckar på liggunderlag på golvet. Övernattningar med scouterna pågår två eller tre dagar och sker under en helg. Här hittas det på massa äventyr och tokigheter som ger bra historier att minnas i år.

Under en hajk vandrar avdelningen eller patrullen i skogen och sover i vindskydd. De bär med sig all utrustning tillsammans, alltså vindskydd, mat, stormkök och packning ska allt ner. Att gå på hajk är både utmanande och lärorikt, vi lär oss övernatta ute i naturen och samarbeta i patrullen. Men vi har också väldigt kul och skrattar mycket! Jag kommer ihåg en kompis som en gång åt en rå lök istället för ett äpple! Helknäppt ju! Men på hajk är det mycket som kan hända.

Varje utflykt har sin egen utrustningslista. Ofta ser utrustningslistorna ganska lika ut men kolla alltid av med ansvariga ledare för aktiviteten vilken packning och utrustning som gäller för just din hajk eller övernattning. Här har vi ett förslag på packlista som du kan kolla på.

Kom ihåg att det är bra att scouten själv packar sin väska så att hen vet vad som är med i ryggsäcken och hittar t.ex. regnjackan eller matsakerna när de ska fram.

Åka på scoutläger

Att åka på läger med sin avdelning och sina scoutvänner är ett riktigt äventyr för de flesta scouter, oavsett hur gammal man är! Läger sker oftast på sommaren och då sover vi i tält, lagar mat utomhus och bygger upp en lägerby tillsammans. Ett läger kan vara på olika platser i Sverige och se ut på olika sätt. Vi åker ofta tillsammans med andra avdelningar och ibland även med andra scoutkårer. Det finns kårläger, distriktläger, regionsläge och nationella läger, det kan alltså bli hur stort som helst. Det finns även internationella scoutläger, jamboree kallas de och är var fjärde år. Dit åker scouter mer självständigt, det är något som lite äldre scouter kan välja att göra. Prata med dina avdelningsledare om du vill veta vilka läger som är planerade för nästa sommar!

Funderar du på vad du ska ta med dig i packningen? Kom ihåg att det är bra om du som ska åka på läger packar din väska själv. Det blir lite jobbigt om det börjar regna annars och du inte vet var din vuxna har lagt regnjackan.

Scoutläger i Sverige och världen

Det finns många scouter i Sverige och något som vi alla tycker är kul är att mötas. Det bästa sättet att göra det på är att arrangera ett roligt läger eller en häftig hajk som man kan delta på. Är du intresserad av att få fler scoutvänner runt omkring i Sverige?

Nog för att vi är många scouter i Sverige, men i världen finns det ännu flera! Alla de här scouterna har du också chansen att träffa och lära känna. Precis som i Sverige planeras det och genomförs läger och hajker på olika platser. Så scouter från olika delar av världen kan delta och lära känna varandra och då få vänner runt omkring vår planet. Hur fantastiskt som helst! Här kan du läsa mer om massa fantastiska scoutäventyr i världen!

Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörigheter och vilka intressen vi har. Funderar du på att beställa scoutkläder eller undrar var på skjortan våra märken sitter?

Scouttidningar på webben och i brevlådan

Har det dykt upp en rolig scouttidning i din brevlåda? Det är faktiskt så att Scouterna har två medlemstidningar! En webbtidning med massa inspiration för scouter och scoutledare. Sen kommer det också några gånger per år en papperstidning hem i brevlådan. I dem kan du läsa om sånt som scouter har gjort runt i Sverige men också massa tips på saker du kan göra med dina egna scoutkompisar. Håll utkik i brevlådan och se om du kan hitta något kul att göra i nästa tidning!

Medlemsavgift i Vällingby scoutkår

Just nu är medlemsavgiften i Vällingby scoutkår 500 kronor per termin. Medlemsavgiften ger tillgång till de aktiviteter som arrangeras av Vällingby scoutkår, Stockholms scoutdistrikt och Scouterna nationellt. Dessutom ingår en försäkring under scoutaktiviteter för alla medlemmar. När vi har läger eller övernattningar tillkommer oftast en extra avgift.

Den som betalar sin medlemsavgift blir också medlem i en av världsscoutorganisationerna, World Organization of the Scout Movement (WOSM) och World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

E-faktura

Det är många som har anmält sig till e-faktura för medlemsavgifter, men vi kan bli fler!  Anmälan gör var och en på sin internetbank (sök efter Scouterna). För att kunna anmäla sig behöver man sitt medlemsnummer, vilket man hittar i Scoutnet eller på en tidigare faktura. Föräldrar kan anmäla sig för e-faktura för sina barn. Förälderns personnummer kommer då stå men man fyller i medlemmens namn och medlemsnummer. En person kan få e-faktura för flera medlemmar. Vi uppmanar alla som har möjlighet att anmäla sig för e-faktura eftersom vi på så vis kan minska antalet pappersutskick vilket vi sparar pengar på samt gör en insats för miljön!

Försäkring för Vällingby scouter

Kåren och alla våra medlemmar är försäkrade genom Provins Insurance. Kontakta styrelsen för mer information kring detta.

Avsluta ditt medlemskap i Scouterna

Har du eller ditt barn slutat i Scouterna? Meddela det snarast till avdelningsledarna eller styrelsen. Din avanmälan stoppar utskick av fakturan för medlemsavgift samt påminnelser. Dessutom kan vi snabbare erbjuda en plats de som väntar när vi har kö.