Martin Svensson, friluftsälskaren

Nedan får ni läsa ett reportage skrivet av utmanarscouten Tora Olsson om ledaren Martin Svensson.

IMG_6423

Tunga regndroppar faller ned med ett dovt, droppande ljud på det gröna tälttaket. Det är nästan kolsvart ute, och ibland går fnittrande ungdomar förbi utanför tältduken, på väg till dassen eller sina egna tält för att varva ned efter dagens aktiviteter. Jag sitter på ett gult liggunderlag och väntar på Martin Svensson, scoutledare i Vällingbys scoutkår. Uppe i taket har man monterat upp en lykta, som sprider ett svagt, behagligt ljus som lyser upp tältet uppifrån. Då hörs ett zip när den långe, brunhårige Martin kliver in och drar med sig kylig, fuktig luft.

– Här sitter du och kuckilurar, säger han glatt och drar igen tältduken bakom sig för att stänga ute kylan. Jag rullar ut ett till liggunderlag framför mig och gestikulerar att han kan slå sig ned.

– Jag var tvungen att ta montera ned några stationer från dagens slinga, ursäktar han sig medan han undviker att kliva på liggunderlagen med sina gedigna, stora kängor. Han slår sig ned, sittandes i skräddarställning med rak rygg.

– Skall vi börja?

Att Martin gick med i scouterna var egentligen en väns förtjänst. När han var liten hade hans mamma frågat om han ville gå med i scouterna, men då blev svaret ett bestämt nej. Flera år senare, när Martin var 26 år, bjöd en vän med honom till ett evenemang med Vällingby scoutkår.

– Jag hade inte varit med i scouterna tidigare, så intresset kom väl i januari 2012 när en vän bjöd med mig till Vällingbys scoutstuga i Alby Lund. Efter det kändes det som ett bra val att bli mer engagerad i Vällingbys kår eftersom att jag tycker det är så roligt med friluftsliv.

När han väl blev medlem blev det bara bättre. Nu är han en mycket omtyckt ledare, och det kan bero på att han tycker att det är så roligt.

– Det bästa är nog att få jobba med ungas personliga utveckling. Jag tycker att det är viktigt att de redan som unga får känna ansvar. Det är ju scouternas motto; Scouterna gör unga redo för livet. Men också får man mycket god och gratis mat, och man får leka mycket.

Men trots att Martin lägger ned en dag i veckan på scouterna, och ofta går helger åt hajker eller någon vardag att hänga upp tält för torkning, får Martin inte betalt för hans uppskattade arbete.

– Scouterna är en ideell rörelse. Det betyder att vi inte får någon ekonomisk vinst. Men det medför inga problem, man gör det för den goda sakens skull! Försörja mig gör jag som projektledare i en ingenjörsbyrå. Tidigare var jag officer, och det är därifrån jag har haft erfarenhet som ledare, som kommit att användas inom scouterna.

Det verkar inte finnas någon gräns för hur länge man kan vara delaktig inom scouterna. Under dagen har flera gamla gubbar gått runt och hjälpt till på stationer, eller peppat scouterna. Martin menar, att så länge man har ork och viljan, kan man vara delaktig.

– Man kan vara med hur länge som helst! Jag tycker att det är härligt att t.ex. se gamlingar gå runt här, och delta i det som de känner att de orkar delta i. Det gäller bara att ha passion för scouterna.

Plötsligt börjar regnet smattra hårdare mot tältet, och jag tänker på alla som fortfarande inte är klara med den sista stationen. Martin verkar dock inte oroa sig över dåligt väder.

– Att anpassa sig till väder blir lättare desto mer erfarenhet man får. Man får tänkta lite innan man ger sig ut på hajker och utflykter, men som sagt, man lär sig. Att vara blöt och kall är inte så kul, men efter man varit med om det har man lärt sig hur man ska göra nästa gång. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Jag skulle inte heller påstå att väder har hindrat en från att genomföra något, är alla engagerade kan det bli av. Å andra sidan har det hänt att vi har ställt in Träsktramp, en hajk där det regnade något otroligt. Vi åkte tillbaka till lokalen och såg en bra film istället! Så även om vi känner att det inte är passande att genomföra något blir det ändå bra.

Tidigare tog vi upp scouternas grundpelare – att göra unga redo för livet. Detta är någonting som Martin tycker är viktigt och roligt att jobba med.

– Jag tror att scouterna påverkar unga på ett bra sätt. Att testa nya saker får man göra, och det leder till ökat självförtroende och nya upplevelser. Samtidigt får de pröva hur man fungerar i grupp, och utvecklas då socialt och inom ansvar. Sedan blir de äldre och kanske själva vill bli ledare. Jag är väl en av de få som inte själv var scout som yngre, men blev ledare i alla fall!

Och för att bli ledare verkar det inte krävas mycket. Han är osäker på om det har ändrats någonting nuförtiden, men han berättar hur det var när han gick utbildningen.

– Det finns olika typer av ledarutbildning. Jag gick en baskurs i en vecka. Det varierar väl från kår till kår vad som krävs för att bli ledare.

Sammanfattande är Martin Svensson en engagerad scout och en duktig ledare som brinner för sitt arbete!

Tora Olsson

Det här inlägget postades i Galadriel, Kåren, Ledare av webmaster. Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *